Alpinetuinen en alpineplanten

De begrippen “Alpinetuinen” en “Alpineplanten” zijn afkomstig uit Groot Britannië, waar de belangstelling voor rotstuinen al vele jaren oud is.
Met alpineplanten worden planten aangeduid die in het hooggebergte, d.w.z. boven de bomengrens, groeien.
Alpinetuinen zijn tuinen die zodanig zijn ingericht dat planten uit het hooggebergte zich daarin thuis voelen.
Rotsplanten zijn planten die het liefst in een stenige omgeving groeien. Omdat er in het hooggebergte ook veel plekjes zijn waar rotsplanten zich thuis voelen, vind je daar ook veel rotsplanten.
Alpineplanten zijn dus vaak ook rotsplanten maar er leven in het hooggebergte ook weideplanten en planten die het liefst een vochtige standplaats hebben.

Alpinetuinen
In een Alpinetuin zullen veel rotsplanten zich thuis voelen, maar er is ook plaats voor veel meer dan uitsluitend rotsplanten. In het hooggebergte speelt water een heel belangrijke rol. Veel alpineplanten gedijen beter wanneer er in de directe omgeving wat (stromend) water aanwezig is waardoor er wat vocht in de atmosfeer komt. In de meeste alpinetuinen is daarom een plekje voor een vijver, of beter nog, een beekloopje vrijgemaakt.
Wanneer aansluitend op de beekloop of vijver het vijverfolie wat breder of langer wordt gehouden, kan daar een moerascultuur worden gecreëerd. Vochtminnende planten kunnen hier een plekje krijgen.
Kussenvormige alpineplanten staan graag op meer droge stenige plaatsen, liefst op een helling zodat overtollig regenwater snel wordt afgevoerd. De natuurlijke groeiomstandigheden kunnen worden nagebootst door in de bovenste 30 cm van de borders wat steenmateriaal met een enigszins open structuur aan te brengen. (Oud bouwpuin of betontegels is ook prima). Stenen zuigen bij nat weer vocht op en geven dit bij droog weer langzaam vrij. Stenen zijn ook warmte verzamelaars, tijdens zonnige periodes worden ze opgewarmd en in de koude nachten houdt steen de bodem lang warm. Veel alpineplanten zijn dit gewend op hun natuurlijke groeiplaatsen.

Planten voor de alpinetuin.
Alpineplanten leven in hun natuurlijke omgeving in het hooggebergte in een geheel ander klimaat dan in ons lage landje. De intensiteit van het zonlicht, de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur, de hoeveelheid sneeuw in de winter, de lagere luchtdruk. Ik noem zo maar een paar verschillen.
Voor een aantal alpineplanten geldt dat je ze niet of nauwelijks in ons land kan houden. Planten die graag droog staan kan je in een z.g. alpinekas houden. Dat is een kas met open zijkanten, waar de wind goed doorheen kan waaien maar het regenwater niet direct op de planten kan vallen.
Toch zijn er heel wat alpineplanten die, met een beetje hulp, zich prima kunnen handhaven in onze (alpine)tuin. We moeten dan wel een aantal maatregelen treffen. Belangrijk is dat snel groeiende of woekerende planten uit de buurt gehouden worden.
Het grondmengsel waar de planten in staan moet goed doorlatend en niet te rijk aan voedingstoffen zijn, want dan groeien de planten te snel en worden ze te slap. In de zomer is dat geen probleem, maar in de winter is de kans groot dat deze planten gaan verslijmen en dus verdwijnen. Dit laatste is ook de reden waarom veel alpineplanten die je in een tuincentrum koopt heel moeilijk aanslaan en meestal de winter niet doorkomen. Ze zijn vaak in een veel te rijk grondmengsel te snel opgekweekt.

Plantbeschrijvingen.
Een van mijn hobby’s is het kweken van alpineplanten, dwergboompjes en tuinorchideeën. Allemaal planten die in een alpinetuin passen. Van een aantal planten die ik regelmatig voor liefhebbers tegen kostprijs te koop aanbiedt heb ik en korte beschrijving gemaakt.

Klik op de plaatjes voor meer informatie.

Albuca humilis

Arenaria grandiflora

Dianthus soorten

Iris "Golden Ruby"

Rhodohypoxis "Twinkle Star"

Saxifraga's

Bolgewas

Vaste plant

Vaste plant

Knolplant

Bolgewas

Vaste plant

Wulfenia carinthiaca

Pleione formosana

Dactylorhiza majalis

Cryptomeria japonica "Compressa"

Picea glauca "Conica"

Thuja orientalis "Golden Pygmy"

Vaste plant

Orchidee

Orchidee

Dwergboom

Dwergboom

Dwergboom

Voor algemene informatie ga naar de  toegepaste techniek of  voorwaarden en kosten