Albuca humilis.

 

Een Zuid-Afrikaans bolgewasje uit de Hyacinthaceae/Liliaceae familie, dat je kan laten verwilderen in de rotstuin. Hoogte c.a. 10cm. In de natuur groeit de A. humilis op hoogten van 2000 tot 2500 meter waar de temperatuur in de winter tot dik onder de -10°C kan zakken, maar wel een pak sneeuw voor bescherming zorgt.
Dit in de zomer bloeiend dwerg bolgewasje heeft zeer smalle donkergroene wortelbladeren (bladeren die niet aan een stengel, maar direct uit een bol of een wortelstok groeien) die in de winter verdwijnen.
Hij vraagt een zonnige plek in goed doorlatende grond.
De 1 tot 3 geel-witte bloemen per steel zijn c.a. 1,5 cm groot en verkleuren later naar roodachtig.
Planten in potten kunnen bij strenge vorst beter naar binnen gehaald worden. In de volle grond moet de grond in de winter niet te nat blijven, dan kan een temperatuur tot c.a. -5°C verdragen worden zonder speciale bescherming.
Vermeerderen gaat het beste door zaad dat in het vroege voorjaar wordt gezaaid in een mengsel van een deel potgrond en een deel grof zand. Het duurt enkele jaren voordat de eerste bloemen verschijnen.
De bollen die ik te koop aanbied zijn al meer dan 10 jaar oud en geven gegarandeerd komend jaar rond mei/juni 4 tot 6 prachtige bloemen.