Kwaliteit gebruikte apparatuur.

Algemeen.
De kwaliteit van een presentatie begint bij de keuze van het opname apparatuur en loopt via de projectieapparatuur naar de kwaliteit van het projectiescherm.
Bekend is dat de mooiste natuuropnamen gemaakt worden met de camera op een statief. Bij de reizen die ik maak naar het hooggebergte, is het echter onmogelijk om veel apparatuur mee te sjouwen, het statief blijft daarom meestal achter in hotel of tent.

Camera’s.
Ik heb in de loop der jaren heel wat camera’s versleten. Sinds 2010 ben ik helemaal over op digitale camera’s. Voor het fotograferen gebruik ik 2 spiegelreflexcamera’s. Één camera met een 18 - 300 mm zoomobjectief die ik gebruik voor al het standaard fotowerk, panorama’s en portretten.
Op mijn 2e fotocamera heb ik standaard een 100 mm macro-objectief gemonteerd. Hiermee maak ik zeer gedetailleerde macro-opnamen. Daarnaast gebruik ik een groothoek zoom objectief van 10-22 mm voor het maken van speciale opnames.
Voor films gebruik ik een compacte Sony-handycam camera met een 30x optische zoom en optionele microfoon.
Bij de keuze van mijn apparatuur heeft het gewicht een grotere rol gespeeld dan de aanwezigheid van allerlei toeters en bellen.

Projectoren en beamer.
Voor het presenteren van mijn diapresentaties gebruik ik 2 projectoren met overvloei-techniek.
Afhankelijk van de projectie-afstand en afmetingen van projectiescherm kan ik kiezen uit twee verschillende objectieven waardoor het mogelijk is om van c.a. 4 m tot 12 m afstand te projecteren met een beeldformaat tot maximaal c.a. 3 m breed.
Ik heb voor overvloei-techniek gekozen omdat het minder vermoeiend voor het oog is. Vooral oudere mensen hebben moeite met het telkens afwisselen van donker en licht op het scherm en krijgen dan in de loop van de avond last van vermoeide en dichtvallende ogen. Bij overvloei-projectie zijn de donkere momenten minimaal en is de belasting voor de ogen aanzienlijk minder.
Voor digitale presentaties maak ik gebruik van een HD-projector/beamer. De beamer is voorzien van een zoomobjectief waardoor een projectieafstand van c.a. 3 tot 6 m mogelijk is.
Films staan op dvd die via een dvd-speler worden afgespeeld. Het geluid wordt via twee losse speakers verzorgd.
PowerPoint presentaties worden via een Laptop-PC en beamer gepresenteerd.
Al de projectie apparatuur plaats ik op een projectietafel die ik zelf verzorg.

Projectiescherm.
Ik maak graag gebruik van een lokaal aanwezig projectiescherm. Indien geen (goed) projectiescherm aanwezig is kan ik zelf een los projectiescherm (1,80 m x 1,80 m) meebrengen. Hiermee kan ik tot een projectieafstand van 8 m (bij dia’s) en c.a 6 m (bij beamer) projecteren. Bij een groter scherm (door u te verzorgen) is projectie tot c.a. 12 m (dia’s) of 8 m (beamer) mogelijk, mits de zaal goed verduisterd kan worden.
Op sommige locaties wordt gebruik gemaakt van (bijna) witte muren om op te projecteren, bedenk wel dat een goed projectiescherm een speciale oppervlakte behandeling heeft gehad waardoor optimale reflectie van het licht uit de projector wordt verkregen. De kwaliteit van het kleurcontrast en beeldscherpte van het projectiebeeld op een onbehandelde wand is altijd minder.

Geluidsinstallatie met microfoon.
In grotere ruimten is het noodzakelijk dat ik gebruik kan maken van een geluidsinstallatie met microfoon. Omdat ik tijdens het presenteren beide handen nodig heb voor het bedienen van mijn apparatuur is het noodzakelijk dat de microfoon op een verstelbare standaard bij mijn apparatuur geplaats kan worden. Ook microfoons die op de kleding vastgeklemd kunnen worden zijn geschikt.
In kleine ruimten is het niet noodzakelijk dat er een geluidsinstallatie aanwezig is.
Voor geval er wel een geluidsinstallatie aanwezig is maar geen geschikte microfoon neem ik altijd een draadloze microfoon mee die ik aan mijn kleding kan vastklikken. Voor deze microfoon dient op de lokale geluidsinstallatie een standaard 3-polige Balanced audio input aanwezig te zijn.

Diversen.
Bij alle presentaties, cursussen en workshops heb ik informatiemateriaal bij me. Wanneer u voor een uitlegtafel o.i.d. zorgt, kan ik deze informatie voor de deelnemers/bezoekers ter inzage leggen.
Boven de uitlegtafel moet voldoende licht zijn.