Azoren.

Wandelen over 5 eilanden.

 

Van 6 tot 22 juni 2015 heb ik met een klein gezelschap een wandelreis naar 5 van de 9 Azoren eilanden gemaakt. De reis was georganiseerd door Djoser en stond onder leiding van Connie Brood.
De totale oppervlakte van alle eilanden is 2230 km2 (Provincie Utrecht 1386 km2 ) en er wonen slechts 250.000 mensen (Provincie Utrecht 1,3 miljoen). Er is dus veel ruimte voor de natuur overgebleven. De vegetatie van de Azoren is een van de meest interessante in Europa. Ongeveer zestig soorten planten zijn uniek voor de Azoren en ongeveer 700 werden er geïntroduceerd vanwege commerciële en culturele activiteiten. De enige twee Europese theeplantages en een ananaskwekerij zijn hier voorbeelden van.
Veel van de bezienswaardigheden op de Azoren zijn ontstaan door vulkanische activiteit. Er zijn prachtige kratermeren, lavagrotten en kleine meertjes in de rotsen aan de kusten.
Wie van mooie kerkgebouwen houdt, kan hier zijn hart ophalen, zelfs de kleinste dorpjes hebben hun eigen unieke kerkgebouw met prachtige, kleurrijke interieurs. Op de eilanden wordt nog veel handarbeid verricht, de keramiekfabriek Vieira in Lagoa is hiervan het bekendste voorbeeld.
Alle eilanden hebben een rijk verleden van walvisjacht. Nu kun je gewapend met je camera vanuit snelle speedboten dolfijnen en potvissen van zeer nabij verschalken.
De presentatie is opgebouwd uit 3 onderdelen:
Deel 1 is een video waarin het ontstaan van de eilandengroep wordt uitgelegd en wat de gevolgen zijn van het vulkanisme voor de eilanden.
Deel 2 is een PowerPoint presentatie van de wandelingen door de natuur en de mooiste parken en tuinen van de vijf bezochte eilanden.
Deel 3 is een video met de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van de 5 bezochte eilanden.