China,

de kleurenpracht en ruige natuur van Yunnan


Van 8 tot 29 juni 2004 heb ik met een groep van 22 personen een expeditie/reis naar de kleurrijke provincie Yunnan in China gemaakt.
De reis was een particulier initiatief van Harry Jans uit Loenen. Harry was al vaker in dit gebied geweest o.a. in gezelschap van Engelse en Chinese botanici, waardoor hij goed op de hoogte was van de mooiste en interessantste plekjes in de regio.
De natuurreis begon in Kunming, de hoofdstad van de zuidelijk gelegen provincie Yunnan. In het noordwesten van Yunnan hebben wij een rondreis gemaakt langs o.a. de steden Lijiang, Zhongdian, Dechen en Dali.
Vanuit deze steden zijn wij met een bus op de mooiste plekjes in de omgeving gedropt, tussen 2500 en 4650m hoog, waar het meeste aan de natuur, maar zeker ook aan de cultuur te genieten viel.
Meer dan 90% van Yunnan is door gebergte en rivierdalen ongeschikt om in cultuur gebracht te worden. Daardoor is een groot gedeelte van de natuur nog ongeschonden gebleven. Dit gebied kent een van de rijkste flora’s van de wereld. Onder leiding van Harry Jans en enkele lokale Chinese gidsen werden de mooiste natuurplekjes met soms zeer zeldzame planten (waaronder vele orchideeën) gevonden.
Naast de Han-chinezen, leven In Yunnan 25 verschillende etnische volken die elk hun eigen kleurrijke klederdracht kennen. Sommige volken kennen zelfs een eigen taal en lettertekens. Vooral de steden Lijiang en Dali kennen een zeer rijke culturele geschiedenis waarvan nog zeer veel bewaard is gebleven. Natuurlijk heb ik mijn fotospullen meegenomen en heb ik de nodige plaatjes geschoten.
De presentatie van 200 dia’s is een mix van zeer bijzondere cultuur en zeldzame natuur waaronder een groot aantal macro opnamen .