China,

rondtoeren door de natuur van Sichuan en omgeving.

Van 10 juni tot 2 juli 2007 ben ik met bijna dezelfde groep als in 2004 terug gegaan naar China. De reis werd ook nu weer georganiseerd door Harry Jans. Na aankomst in Chendu, de hoofdstad van de provincie Sichuan zijn we met autobus naar het noorden gereden naar o.a. Songpan. Op diverse plaatsen zijn we uitgestapt om de natuur te verkennen. We hebben leuke ontmoetingen gehad met nomaden en bewoners van kleine dorpjes. Het bezoek aan de Huanglong Tufa Pools was een van de hoogtepunten van deze reis. Vervolgens ging de reis naar Wolong, waar we het Broedcentrum van de Pandaberen hebben bezocht. Helaas is dit broedcentrum bij de aardbeving van 2008 geheel verwoest. Wolong ligt in een zeer diep en eng dal. In de vele zijdalen vonden we een groot aantal zeer zeldzame planten in bloei, waaronder een groot aantal orchideeën. Daarna ging de reis verder richting het westen waar we bovenop de Balang Shan (Bergpas van 4487m hoog) genoten van het uitzicht op de 4 zusjes (4 bergtoppen met hoogste top 6250m). In deze streek is de bevolking zeer Tibetaans ingesteld en dat merk je aan de klederdrachten, de typische bouw van de huizen en de duidelijk aanwezige Boeddhistische levensstijl. In deze streek hebben we veel contact gehad met de bevolking en hebben we mogen rondkijken in enkele van de typische Tibetaanse huizen.

In de laatste week zijn we per vliegtuig naar Guilin gereisd waar we o.a. een boottocht door het Kartsgebergte over de Ljiiang Rivier hebben gemaakt en de Aalscholvervissers aan het werk hebben gezien. In Xian hebben we o.a. een bezoek gebracht aan het indrukwekkende Terracotta leger dat in opdracht van de Eerste Keizer Qin rond 250 jaar v. Chr. is gebouwd om zijn immense Mausoleum te bewaken.
De presentatie geeft een goed beeld van de natuur van het noordwestelijke bergachtige deel van de provincie Sichuan en geeft een korte impressie van de bezienswaardigheden in de steden Guilin en Xian. De serie bestaat uit 200 dia’s waarvan een groot aantal macro opnamen.