China,

Jeepsafari van Chendu (China) naar Lhasa (Tibet)

Deze unieke reis was in juni/juli 2009 georganiseerd door de Nederlander Harry Jans en de Schot John Mitchel. Een heel bijzondere ervaring die ik met digitale foto’s en video heb vastgelegd.
De route van ongeveer 2500 km ging voornamelijk over de highway 318. Het is een van s’werelds hoogste, ruigste, meest gevaarlijkste maar vooral mooiste wegen. De weg is aangelegd van 1950 tot 1954 en was toen wij daar waren in slechte staat van onderhoud. Bij regenval glijden soms hele stukken berghellingen op het wegdek. Stromend water spoelt regelmatig hele delen van het wegdek naar het dal ernaast. De tocht wordt daarom maar zelden door toeristen gemaakt. Omdat de weg voor het huidige verkeer te smal en te gevaarlijk was, werd er tijdens onze reis op veel plaatsen ingrijpend aan de weg gewerkt wat voor de nodige ongemakken zorgde.
Het ruige berggebied is grotendeels ontoegankelijk en dun bevolkt en omdat het hoog ligt worden grote delen niet of nauwelijks gebruikt voor landbouw of veeteelt. Een van de bezochte stadjes ligt zo hoog dat er meer dan 200 dagen per jaar vorst voorkomt.
De rijke cultuur en prachtige natuur is daardoor op veel plaatsen langs de route nog ongeschonden en dat is nou precies de reden waarom wij dit gebied opzochten.
Met 8 jeeps, een groep van 23 natuurliefhebbers, begeleid door 2 gidsen, 8 chauffeurs en een monteur werd in Chendu gestart om 20 dagen later in Lhasa aan te komen. Onderweg zijn 9 bergpassen gepasseerd van boven de 4000 m waarvan 1 zelfs boven de 5000 m.
Op veel plaatsen is langs de weg gestopt om de mooie en bijzondere planten te fotograferen en te filmen. Het zal u niet verwonderen dat er ook talloze ontmoetingen hebben plaatsgevonden met de lokale bevolking die in vaak nog zeer primitieve omstandigheden moeten zien te overleven. Ook dat heeft vele mooie plaatjes opgeleverd. De reis eindigde in Lhasa, de hoofdstad van het Boeddhisme, waar we een aantal bijzondere Boeddhistische heiligdommen hebben bezocht.
De presentatie is opgebouwd uit 3 delen:
Deel 1 is een video over het eerste deel van de reis.
Deel 2 is een PowerPoint presentatie met vooral bloeiende planten waaronder veel macro opnames.
Deel 3 is een video van het laatste deel van de reis en eindigt met een bezoek aan de Boeddhistische heiligdommen in Lhasa.