Dianthus soorten kruisen zowel in de alpinetuin als in de vrije natuur heel gemakkelijk. Daardoor is de plant heel variabel en moeilijk te determineren (op naam te brengen). De soms zeer fraaie Dianthus alpinus is daar een goed voorbeeld van. Het zaad dat je onder de naam D. alpinus weet te bemachtigen via de zaaddistributie van de verschillende (alpine)planten verenigingen, levert niet altijd de gewenste mooie vorm op. Ook in de alpen kan je verschillende varianten tegenkomen. De variatie zit hem zowel in de kleur (zowel bloem als blad) als in de afmeting en vorm van de plant en bloem.
De Dianthus soorten die geschikt zijn o.a. D. alpinus, D. callizonus en D. gratianopolitanus. Je vindt ze in de bergen meestal in een rotsachtige omgeving waar het niet zo heel erg droog is en een groot deel van de dag de volle zon op staat. Ik zelf heb de ervaring dat ze liever op een plaatsje staan waar er gedurende een deel van de dag wat bescherming is tegen de felle middagzon. Goed doorlatende grond waarin wat puin en leem is verwerkt wordt ook gewaardeerd.
Dianthus soorten die in het hooggebergte groeien kruisen gemakkelijk. Als je vermeerdert via zaad, kan je een grote variatie aan planten verwachten. Via selectie moet je proberen een mooie vorm over te houden. Heb je eenmaal een mooie plant geselecteerd kan je die proberen die te vermeerderen door stekken, dat gaat veel moeizamer dan zaaien maar is de enige garantie dat je dezelfde vorm vermeerdert.
Ondanks de constante zorg en aandacht die ik besteed aan de samenstelling van deze site en de daarin opgenomen gegevens, kan ik (Jan Blokland) niet instaan voor de volledigheid, juistheid of voortdurende actualiteit van de gegevens en de inhoud van de site. Ik aanvaard dan ook geen aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de site of de (on)bereikbaarheid van de site.
Copyright 2010 - Alpine Flowers