Iran, Zagrosgebergte.

Cultuur en natuur tijdens trekking door het nomadengebied.

 

In mei/juni van 2001 heb ik samen met een groep van 9 personen en 11 Iraanse begeleiders een 28 daagse (deels voet-) reis door Iran gemaakt.
Deze unieke reis was georganiseerd door Gerlof Homan, een lid van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging,) als een vreemde voettocht en werd in Iran begeleid door leden van de Iraanse Mounting Organisation.
Hoogtepunten van deze reis waren 2 trekkingen door gebieden waar veel nomaden hun vee laten grazen. Daarnaast zijn bezoeken gebracht aan de steden Shiras, Isfahan en Tabriz waar nog veel van de (soms zeer) oude cultuur te proeven valt.
Een bezoek aan de stad Shiraz, vervolgens Pesepolis en een 8-daagse trekking in het Zagrosgebergte vormen de hoogte punten van presentatie Iran deel 1.
Een bezoek aan de steden Isfahan en Tabriz met een 6-daagse trekking in het groene Noordwesten van Iran vormen de hoogtepunten van presentatie Iran deel 2

Presentatie Iran deel 1 begint in de zuidwestelijke stad Shiraz met een bezoek aan de kleurrijke bazaar en de fraaie Vakil-moskee.
Vanuit Shiraz is een uitstapje gemaakt naar het beroemde Persepolis (de imposante restanten van een paleisstad van 450 vóór Christus).
Van de eerste trekking door het Zagrosgebergte c.a. 70 km ten noordwesten van Shiraz is een samenvatting gemaakt. In de presentatie wordt een beeld gegeven van het leven van de kleurrijke nomaden en de prachtige natuur in het bezochte gebied.
Het Zagrosgebergte is een omvangrijke bergketen van 1600 km lang en wat hoogte en omvang betreft te vergelijken met de Alpen, maar daarmee houdt dan ook elke vergelijking op. De trekking ging dwars door het zuidelijkste deel van dit berggebied, dat voor een belangrijk deel niet met gemotoriseerd verkeer toegankelijk is en daarom zelfs niet door de Iraanse toeristen wordt bezocht.
We hebben genoten van de ongerepte natuur en ongeschonden cultuur, de ontmoetingen met de nomaden en de bewoners van kleine dorpjes en nederzettingen met lemen huisjes.
Onze tentjes werden elke dag bij een andere nomadenfamilie of kleine nederzetting opgesteld.
Omdat er een groot aantal Iraanse begeleiders met ons mee wandelden, was het erg eenvoudig contacten te leggen met de nomaden en lokale bevolking
Na de trekking hebben we nog een tweedaags bezoek gebracht aan een berghut in het bergdorp Sisagt van waaruit we een (berg)wandeling hebben gemaakt naar een zeer bloemrijke bergweide.
De presentatie geeft een mooi en interessant beeld van het nomaden bestaan in een prachtig landschap.
De presentatie bestaat uit 200 dia’s die met overvloeitechniek gepresenteerd worden.