Iran,

botanische toer door Zagros en Alborz gebergte.

Op 15 april 2017 kwamen uit verschillende delen van de wereld 22 plantenliefhebbers naar Teheran vanwaar de reis begon en 3 weken later ook weer eindigde. De reis was georganiseerd door Harry Jans, een expert in het reizen naar berggebieden waar je een grote verscheidenheid aan in het wild groeiende planten kan verwachten.
Hoewel ruim aandacht werd besteed aan de prachtige Iraanse cultuur, was het belangrijkste doel van deze reis om een grote variatie van speciale planten te zien.
Tijdens de reis kon het gezelschap beschikken over 2 Iraanse gidsen, één met heel veel kennis over de Iraanse cultuur en één die erg geïnteresseerd is in de Iraanse flora. Een zeer ervaren buschauffeur bracht het gezelschap op zeer afgelegen plekken met ongerepte natuur, maar ook naar de plaatsen waar nog van de eeuwenoude cultuur te genieten valt.
Ik heb mijn foto- en Videocamera’s meegenomen en een prachtig reisverslag gemaakt.
De presentatie is opgebouwd uit 4 delen:
Deel 1 is een video van de cultuursteden Qom en Isfahan en een uitgebreid bezoek aan het Zagrosgebergte.
Deel 2 is een PowerPoint presentatie waarin veel aandacht wordt geschonken aan de rijke flora van het Zagros gebergte.
Deel 3 is een PowerPoint presentatie van de flora van het noordelijke Alborzgebergte.
Deel 4 De presentatie wordt afgesloten met een Video over de hoogtepunten van Teheran en het toeren door het Alborz gebergte in het Noorden van Iran.
U zult, na het zien van de presentatie, verrast zijn van het beeld dat u van Iran hebt gekregen, de zeer rijke cultuur en bijzondere natuur. De ontmoetingen met de zeer gastvrije bevolking en de grote verschillen in landschappen.
De flora van Iran kent veel bolgewassen waaronder botanische Tulpen en Kievietseitjes (Fritillaria), maar ook een groot aantal bijzondere bloeiende planten die in Nederland totaal onbekend zijn. Veel van de bloeiende planten worden met macrofotografie gepresenteerd.