Kazachstan, met de kozakken naar de bergen van de hemel.

Van 25 mei tot 9 juni 2002 heb ik een 14-daagse reis naar Kazachstan gemaakt.

Deze unieke reis was georganiseerd door de leden van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) en werd in Kazachstan begeleid door Vladimir Kolbintsev, een wetenschappelijk medewerker van het natuurpark Aksu-Dzbagly in het indrukwekkende Tien Shan-gebergte nabij het bergdorpje Dzabagly.

Dit bergdorpje ligt 600 Km ten westen van de stad Almaty (het voormalige Alma Ata).

De presentatie begint met een bezoek aan de stad Almaty, waar de Bazaar en de prachtige grotendeels houten St Nicolas Cathedral (een Russisch Orthodoxe kathedraal, zie foto)  zijn bezocht.

Tijdens de 2 daagse autotocht naar het bergdorpje Dzabagly is regelmatig gestopt om de rijke flora van Kazachstan van dichtbij te bewonderen.

Dzabagly was het uitgangspunt voor 8 dagtochten in het Aksu-Dzbagly natuurpark. Soms werd een deel van de dagtocht te paard afgelegd, waardoor we ons sneller konden verplaatsen en er meer tijd overbleef om van de prachtige natuur te genieten. We sliepen 3 nachten in een Yourt, een grote ronde tent in het hooggebergte, van waaruit tochten naar mooie plekken in het hooggebergte zijn gemaakt.

Met de trein is teruggereisd naar Almaty waar we nog twee dagtochten in het Cimbulak gebergte op de grens net Kyrgyzstan zijn gemaakt. Veel van de bijzondere en vaak zeldzame planten, waaronder ook veel bolgewassen (o.a. Tulpen en Fritillaria’s), zijn met macrofotografie vastgelegd. Maar ook mooie panorama’s geven u een indruk van het prachtige ongeschonden gebied.

De presentatie bestaat uit 200 dia’s en wordt met overvloei-techniek gepresenteerd.