Madeira, het bloemeneiland

In mei 2008 heb ik het kleurrijke bloemeneiland Madeira bezocht.
Madeira is in 1418 officieel ontdekt door de Portugezen, die het eiland gebruikten als basis voor hun ontdekkingsreizen naar Afrika. Aanvankelijk werd het gebruikt voor het verbouwen van suikerriet. Het zachte klimaat, het spectaculaire berglandschap en de ongelooflijke bloemenpracht had tot gevolg dat het eiland in de 19e eeuw een groot aantal vooral Engelse schrijvers, dichters, zakenlui en politici trok. Een van de beroemdste bezoekers was Winston Churchil, die daar met zijn schildersezel opdook in de kleine vissersdorpjes.
Sinds het eiland eenvoudig door de lucht is te bereiken komen steeds meer toeristen naar het eiland toe. Vooral in de omgeving van de hoofdstad Funchal dat aan een zonovergoten, en voor de wind beschutte baai, is aangelegd, zijn door de rijke inwoners in het verleden grote tuinen aangelegd. Veel van deze tuinen zijn nu voor het publiek geopend.
Ik neem u mee op een reis langs de mooiste en bijzonderste tuinen met hun vaak tropische beplanting en weelderige bloemenpracht. Maar ook de ruige natuur van het centrale en hoge deel van Madeira heb ik bezocht. Een van de hoogtepunten was een wandeling over een zeer ruig en spectaculair wandelpad langs de hoogste toppen van het eiland.
De diapresentatie bestaat uit 200 dia’s waaronder vele macro-opnamen van soms zeer zeldzame planten. Maar ook mooie panorama’s zorgen voor een afwisselend geheel waarin een goed beeld wordt gegeven van de prachtige en rijke natuur van Madeira.