Nepal;

Cultuur en natuur in een Mount Everest trekking.

Nepal is een land dat qua orografische (het ontstaan van bergen en dalen), botanische (plantenwereld), zoölogische (dierenwereld) en etnische (volkeren) verscheidenheid zijn weerga niet kent.
In het voorjaar van 2000 heb ik een reis naar dit boeiende Nepal gemaakt. Met een groep van 10 personen onder leiding van een Nederlandse reisleider en begeleid door een groot gezelschap Nepalezen, heb ik een 21-daagse voetreis gemaakt in het Noordoosten van Nepal. We zijn daarbij tot een hoogte van 5545 meter vlak bij de Mount Everest gewandeld. Overnachten deden we in tentjes in de nabijheid van kleine woongemeenschappen.
In dit gebied bestaan geen wegen waarop rollend vervoer mogelijk is, daarom kent dit gebied enerzijds een grote ontwikkelingsachterstand, maar anderzijds een zeer rijke cultuur en natuur. Het leven wordt daar nog beheerst door de religie, die daar eeuwen geleden door de Tibetaanse Boeddhistische monniken is ingevoerd en tot op de dag van vandaag wordt onderhouden. De trekking ging over hoogten van 1500m (subtropisch klimaat) tot 5545m (poolklimaat).
De presentatie geeft een mix van cultuur en natuur. Naast vele mooie panorama’s waaronder beelden van de Mount Everest, zijn ook een aantal macro opnames van de flora en fauna in de serie opgenomen. Ik neem u mee naar de Boeddhistische monniken in de kleurrijke kloosters. De ontmoetingen met de lokale bevolking geven u een indruk van het zware leven waarin deze mensen hun dagelijkse kost moeten verdienen.
De presentatie begint en eindigt met een bezoek aan steden in de Kathmanduvallei.
Indien de tijd dat toelaat kan ook nog een kort verslag van een 3-daagse trip naar het tropische wildpark Chitwan worden vertoond. In Chitwan leven o.a. nog 80 Bengaalse tijgers en ca. 400 eenhoornige neushoorns.
Deze presentatie is ook geschikt voor gezelschappen waarvan een brede belangstelling naar een bijzonder mooi land en een interessante samenleving verwacht mag worden.
De serie bestaat uit 200 dia’s (240 incl. Chitwan).