Zuid Patagonië, nationale parken en ruige natuur van het Andesgebergte.

In november/december 2008 heb ik met een klein gezelschap een rondreis gemaakt door Zuid-Patagonië. De reis was georganiseerd door Gert van der Beuken van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging.
Het woeste en geïsoleerde Patagonië is vooral bekend om zijn grote uitgestrekte droge vlakten, maar de diepgroene meren en krakende gletsjers van het Andes gebergte zorgen voor een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen en zeer bijzondere en interessante vegetatie en dierenwereld.
Patagonië is ongeveer even groot als heel Groot Brittannië. Het aantal inwoners is echter slechts 320.000. De meeste daarvan wonen in het noorden waar het klimaat aanzienlijk milder is. In het zeer dun bevolkte zuiden ligt een aantal van s’werelds mooiste natuurparken, waarvan het Nationaal park Les Glaciares met zijn enorme in een meer uitkomende gletsjers de bekendste is. Maar ook het nationaal park Torres del Paine in Chili en het zeer afgelegen nationaal park Perito Moreno in Argentinië zijn adembenemende mooie stukjes natuur.
Wij maakten een reis door de natuur en deze parken in het Andes gebergte in Zuid- Patagonië op de grens tussen Argentinië en Chili. Om van het ene park in het andere te komen moesten wij hele omwegen maken door de droge vlakten (Pampa’s). De overnachtingen vonden meestal plaats in een van de spaarzame estancias (grote boerderijen), van waaruit we uitstapjes maakten in de omgeving.
Een lokale gids leidde ons naar de mooiste stukjes natuur in de omgeving. Ik heb alles wat wij tegenkwamen en de prachtige panorama’s in beeld gebracht en er een mooie diapresentatie van gemaakt

De diapresentatie bestaat uit 200 dia’s waaronder vele macro-opnamen van soms zeer zeldzame bloeiende planten. Maar ook dieren, zowel groot als klein en mooie panorama’s zorgen voor een afwisselend geheel waarin een goed beeld wordt gegeven van de prachtige en rijke natuur die dit gebied rijk is.