Pleione formosana

 

Van oorsprong komen Pleiones voor in Zuid-Oost Azië. De Pleione heeft pseudobulben van 2,5 tot 4 cm en vormt in het voorjaar eerst een prachtige bloem en later het blad. Van de c.a. 15 bekende soorten is alleen de Pleione limprichtii voldoende winterhard en overleeft strenge winters in ons klimaat.
De Pleione formosana kan onze winters meestal wel overleven, mits de bulben onder de grond zitten of voldoende winterbescherming krijgen en de plaats niet doorlopend te nat is b.v.  onder een grote boom.
Ze doen het goed op een plek in de tuin waar ze gedurende de middagzon in de schaduw staan.
De bloei is vroeg in het voorjaar met verassende mooie 6 cm grote lila gekleurde bloemen. De bodem moet goed vochtdoorlatend zijn. In het wild vind men ze op rotsbodems met wat humushoudende holtes onder bomen. Het grondmengsel moet in elk geval als basis turfachtig zijn aangevuld met wat steenslag, zand en klei.
De Pleione formosana doet het erg goed in een pot of schaal met een aantal bij elkaar. Je kan de pot eventueel in je tuin ingraven. Na de bloei kan je de pot ergens achteraf neerzetten en in de winter op een droge en vorstvrij plaats bewaren. De bulben kan je ook droog wegleggen in een bakje met wat houtkrullen of turfmolm, liefst vorstvrij maar ook zeker niet te warm (bijv. in de groentela van de koelkast).