Rhodohypoxis "Twinkle Star".

 

Rhodohypoxis is een Zuid-Afrikaans gewasje met knolvormige wortels, grasachtige bladeren en stervormige bloemen. De Rhodohypoxis groeit op zijn natuurlijke groeiplaatsen in vochtige venige graslanden en stenige velden op 1500 tot 3000 m hoog, maar heeft in de winter bij voorkeur een droge ondergrond.
Dit maakt de planten geschikt voor groei in vochtige condities maar ze moeten droog gehouden worden in de winter. Dit zijn omstandigheden die in het Nederlandse klimaat niet voorkomen, daarom kan je de planten het beste in potten houden.
De potten kan je tijdens de bloei op balkon of terras zetten of in het vroege voorjaar in de tuin graven en na het groeiseizoen (rond eind augustus/september), als de bloei stopt en het gewas afsterft, de potten op een koele droge plek (tot ongeveer -3°C) wegzetten. De kluit mag nooit geheel uitdrogen. In maart-april de kluit bevochtigen. De bolletjes gaan uitlopen als de buitentemperatuur rond de 10°C komt. De kluit met knolletjes na een paar jaar opnemen, scheuren en opnieuw uitpoten.
De bloeitijd van de Rhodohypoxis is van mei tot augustus en de hoogte van het gewas varieert van 5 tot 15 cm afhankelijk van de soort.
Tijdens de bloei  de Rhodohypoxis niet laten uitdrogen, dus geregeld water geven, anders gaat de plant in rust en stopt hij met bloeien.
Om het jaar dienen de planten verpot te worden.
De variëteit Rhodohypoxis “Twinkle Star” (foto) wordt c.a. 6 cm hoog en heeft donker roze bloemen van c.a. 1,5 cm doorsnee.