Spaanse Pyreneeën.

De flora van het Nationaal Park Ordesa e.o.

De centrale Pyreneeën is voor natuur liefhebbers een heel aantrekkelijk gebied. Vooral aan de Spaanse zuidkant valt veel te genieten. Door de ligging midden tussen de invloeden van enerzijds de Atlantische en anderzijds de Middellandse zee klimaatzones is er een grote diversiteit aan flora ontstaan. Maar ook is een groot deel van de Spaanse Pyreneeën al in het begin van de 20e eeuw tot nationaal park verklaard, waardoor er veel minder bebouwing en dus invloed van menselijk ingrijpen heeft plaatsgevonden en veel van oorspronkelijke natuurlijke omstandigheden bewaard is gebleven.
In het voorjaar van 1999 heb ik met een gezelschap rotsplantenliefhebbers een reis gemaakt naar de Spaanse Pyreneeën. De reis was georganiseerd door de Reiscommissie van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV). Deels onder leiding van een Spaanse gids hebben wij vanuit 4 verschillende plaatsen dagtochten gemaakt naar de mooiste stukjes natuur in de centrale Pyreneeën, met als hoogtepunt het Nationale Park Ordesa. Onze gids leidde ons naar plekjes waar o.a. een aantal zeer zeldzame planten groeien
In de zomer van 2005 heb ik samen met mijn vrouw opnieuw dit gebied bezocht. Naast de mooiste plekjes waar we in 1999 waren geweest hebben we nu ook nog een paar andere plekjes bezocht.
Beide bezoeken hebben een prachtig reis verslag opgeleverd waarbij veel aandacht is geschonken aan de prachtige natuur van het Nationaal Park Ordesa (zie foto) en de naaste omgeving.
De serie bestaat uit 200 dia’s en laat u een goed beeld zien van de enorme rijkdom aan flora die dit gebied rijk is. Voor het vastleggen van de flora op dia’s heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van macrofotografie.