Thuja (platycladus) orientalis "Golden Pygmy".

 

Een dwergboom die in het voorjaar goudgeel uitloopt. Na 10 jaar is deze miniboom uitgegroeid tot een enigszins bolvormige vorm van c.a. 40 x 35 cm (h x b).
Deze miniboom wil graag dat er voldoende voedsel in de goed doorlatende bodem zit, maar een te rijke bemesting zorgt voor een te losse en slappe plant waardoor hij minder goed bestand is tegen de winterse invloeden. In arme gronden kan je het beste in het vroege voorjaar en begin augustus wat bij mesten met langzaam werkende organische mest, waarin een dosis magnesium aanwezig is. Dat houdt de plant gezond en mooi op zijn goudgele kleur. In de winter zal de kleur meer groen worden om in het volgende voorjaar weer goudgeel uit te lopen.
Overtollig water moet snel afgevoerd kunnen worden, dus een plaats boven in een verhoogde border is ideaal. De standplaats mag het liefst in de volle zon of half schaduw met voldoende ventilatie.
Wanneer de boom zijn volwassen stadium nadert is het verstandig om aan het eind van de zomer er wat takken tussenuit te snoeien zodat er wat lucht komt en de wind er wat meer doorheen kan blazen. Het loof kan dan na een natte periode weer snel opdrogen waardoor er minder kans op schimmelvorming of rotten van plantdelen is.