Yorkshire;

Toeren langs tuinen en parken.

Van 28 juni t/m 3 juli 2012 organiseerden de afdelingen Leidschendam en Boskoop van Groei & Bloei in samenwerking met Garden Tours een 6 daagse tuinenreis naar Yorkshire in Engeland.
De reis stond onder de leiding van Hans Ringers.
Yorkshire staat sinds jaar en dag bekend als het echte “Landelijke Engeland”, het platteland met landerijen, die soms al honderden jaren functioneren.
Naast de imposante parkachtige landschapstuinen vind je er ook de beste private tuinen waar je door de eigenaren persoonlijk wordt verwelkomt. Zij vertellen met veel liefde over hun tuinen en beantwoorden alle vragen en soms delen ze zaad of stekken van hun planten.
In de omgeving van Leeds werden 3 private tuinen bezocht: Hillbark Garden in Bardsey, Kelberdale Garden in Knaresborough en de bijzonder mooie York Gate garden in Adel.
Van Castle Howard in Malton is niet alleen de landschapstuin en de plantenrijke ommuurde tuin ( met o.a. een collectie ouderwetser rozen) bezocht, maar is ook een bezoek gebracht aan het imposante kasteel. Op het landgoed van Newby Hall Gardens in Ripon zijn rondom het statige huis verschillende tuinen gerealiseerd met als hoogte punt de omvangrijke en kleurrijke dubbele border van enkele honderden meters lang. In Scampston is de Walled Garden (ommuurde tuin) van Lady Legard bezocht. In samenwerking met Piet Oudolf is hier een moderne tuin ontworpen, compleet met geknipte vormen, siergrassen en eigentijdse vaste planten.
Het botanische deel van de reis werd afgesloten met een bezoek aan de Harlow Carr Botanical Gardens van de Royal Horticultural Society in Harrogate. Deze tuin die eigendom is van de RHS (een zuster vereniging van Groei & Bloei) bevat een zeer interessante verzameling bijzondere planten waaronder de Nationale collectie Hypericums, evenals die van de Rheums en Pyracantha’s en een grote alpine kas met een uitgebreide collectie rotsplanten. Demonstratie tuinen vormen een belangrijk onderdeel van dit complex en er worden regelmatig nieuwe planten uitgeprobeerd.
Tussen het bezoek aan de tuinen door is een treinreisje gemaakt met de historische North Yorkshire Moors Railway dwars door het mooie heuvellandschap van de Yorkshire Moors.
Ook een bezoek aan de oude historische ommuurde stad York met de beroemde eeuwenoude Kathedraal, het grootste Engelse spoormuseum en het beroemde winkelstraatje ‘Shambles’ waren onderdeel van deze zeer gevarieerde tuinenreis.
De kleurrijke presentatie die bestaat uit 3 onderdelen.
Deel 1 is een introductie video waarin alle bezochte tuinen worden voorgesteld.
Deel 2. In een PowerPoint presentatie wordt per tuin ingezoomd op de mooiste plekjes en meest bijzonder planten waaronder veel close-ups.
Deel 3. De presentatie wordt afgesloten met een video over alle bezienswaardigheden buiten de tuinen.