Zwitserland,

wandelen in het hooggebergte in en rond het Saasdal.

Bergwandelen in het Saasdal en omgeving.

In juli 2012 ben ik met mijn vrouw Gonnie en ons kleine caravannetje naar het Saasdal in Zwitserland gereden. De gemeente Saas bestaat uit de dorpen Saas-Balen (1480m), Saas-Grund (1560m), Saas-Almagell (1670m) en Saas-Fee (1800m).

We hadden voor het Saasdal gekozen omdat daar met uitzondering van het ski-oord Saas-Fee het gebied als beschermd natuurgebied is aangewezen waardoor de berghellingen daar niet zijn vernield ten behoeve van de wintersporters en de commercie die dat met zich meebrengt.

Het Saasdal weet zich omringd door maar liefst 18 toppen van boven de 4000 meter, met de Dom (met 4545 m als hoogste berg van Zwitserland) en de Monte Rosa (met 4634 m de hoogste top van Italië) net in Italië als hoogste toppers.

Saas heeft maar liefst 350 km bewegwijzerde wandelpaden van eenvoudig tot moeilijk begaanbaar.

Het staat bekend om het grote aantal zonuren per jaar en door de grote hoogte verschillen en berghellingen die in of juist uit de zon liggen, is er een zeer grote verscheidenheid aan bergflora aanwezig. Kortom een prima gebied om mooie bergwandelingen te maken en op zoek te gaan naar mooie en minder bekende alpenplanten.

Tijdens de wandelingen op hoogten van 1500 m tot 3500 m hebben we tal van soms zeer zeldzame, bloeiende bergplanten gevonden en op de foto gezet.

De presentatie is opgebouwd uit 3 onderdelen:

Deel 1 is een inleidende video waarin een goed beeld wordt gegeven van het gebied en de wandelingen.

Deel 2 is een PowerPoint presentatie waarin de gevonden planten in beeld gebracht. Met veel macro opnames krijgt u een goede indruk van de bijzondere rijke flora en ook een stukje fauna van dit gebied.

Deel 3 is een korte video over een uitstapje naar het nabij gelegen Gornergrat. De beide video’s worden met een sfeervol achtergrond muziekje vertoond.